2015/01/21 – Day 6

Šesti dan smo se na pot odpravili v konvoju treh vozil, z našo katrco na čelu, sledila sta nam dva mercedesa, tovorni kombi MB406, ki smo ga ljubkovalno poimenovali Drobižek in MB190D, ki sta ga vozila Ištvan in Ferenz iz Sente. Ugotovili smo, da vsem odgovarja tempo, ki ga je narekovala katrca in skupaj smo se držali vse do Malijske državne meje.

Na poti iz Marrakesha preko Atlasa

Na poti iz Marrakesha preko Atlasa

Iz Marrakesha smo se odpravili na dolgo pot preko gorovja Atlas. Kaj kmalu po odhodu iz mesta je pričel nežno naletavati sneg. Razumljivo se je s počasnim vzpenjanjem snežna odeja debelila in ob devetih dopoldne smo prispeli do male gorske vasice, kjer so nas zadržali zaradi obilnega sneženja.

Časa za druženje je bilo dovolj, spoznali smo se z večino voznikov starodobnikov, med drugimi je bil najbolj zanimiv Ford Falcon, 3.3-litrski 6-cilinderski vrstni motor z ročnim 3-stopenjskim menjalnikom iz leta 1960.

Ford Falcon 1960

Švedski Ford Falcon 1960

 

Po dobrih štirih urah čakanja smo končno krenili na pot in se hitro vzpenjali na prelaz Tizi n’Tichka, kjer smo na 2260 m končno prvič na afriški celini zagledali sonce. Razgled je bil res veličasten.

Katrca je brez težav priplezala na prelaz Tizi n'Tichka

Katrca je brez težav priplezala na prelaz Tizi n’Tichka

Prvi znaki sonca po dolgih dneh kislega vremena

Prvi znaki sonca po dolgih dneh kislega vremena

Takoj po spustu na južno stran Maroka, se je nebo očistilo in sneg je izginil, zamenjal ga je pesek. Pred nami je bila še dolga pot, zato smo se držali asfaltirane ceste, na poti srečali starinsko bencinsko črpalko Gas Haven, ki je služila kot scena za več hollywoodskih filmskih kreacij.

Holivudska črpalka Gas Haven

Holivudska črpalka Gas Haven

Ko smo v črni temi zavili levo in zapustili asfalt, da bi prispeli na dnevni cilj, ki je bil oddaljen okoli 50 km, je Drobižek po nekaj kilometrih po nesreči prebil hladilnik in odlomil dve lopatici na vetrnici. K sreči smo se nekaj kilometrov nazaj peljali mimo “instant” servisa (lokalni avtomehaniki vsako leto tam pričakajo udeležence relija, z namenom hitrih popravil), kamor je naša kartca oddrvela po pomoč. Romunski voznik s Toyoto je pomagal potegniti Drobižka nazaj do servisa, kjer se je dan za nas zaključil.

Drobižek prebil kiler na offroadu

Drobižek prebil kiler na offroadu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *